Open dag en

intake

Open dag en

intake

Als je naar het middelbaar onderwijs gaat dan kom je al snel de begrippen “open dag” en “intakegesprek” tegen. Maar wat houdt dit nou precies in en wat zijn de verschillen?

Als je naar het middelbaar onderwijs gaat dan kom je al snel de begrippen “open dag” en “intakegesprek” tegen. Maar wat houdt dit nou precies in en wat zijn de verschillen?

Wat is een open dag en waarom is deze belangrijk?
Bij een open dag ga je naar een school toe om er een indruk van te krijgen. Je kan er rondwandelen, vragen stellen en er worden vaak ook leuke activiteiten georganiseerd. De open dag is een zeer belangrijk middel bij de studiekeuze en schoolkeuze van een student.
Tijdens de open dag wil de student er achter komen of de school bij hem / haar past. En of de opleiding interessant is en aan de verwachtingen voldoet.

Wat is een intakegesprek?
Een intakegesprek is weer een stap verder dan een open dag! Na veel wikken en wegen heb jij je aangemeld voor een opleiding. Maar voordat je opleiding feitelijk begint, zal je een intakegesprek hebben met de school. Tijdens dit gesprek wordt besproken of de gekozen studie wel echt bij je verwachtingen, ambities en vaardigheden past. En of de kans groot is dat je gaat slagen. Aan de andere kant verteld de school meer over de opleiding, wat je leert, de lessen, stages en waar je in de toekomst kan gaan werken.

VOORBEREIDING OP EEN OPEN DAG.

Studiekeuze maken? Dan ga je natuurlijk een aantal open dagen bezoeken van verschillende scholen. In dit artikel meer informatie over hoe jij je kan voorbereiden op een open dag.

VRAGEN OPEN DAG

Welke vragen ga jij stellen tijdens een open dag? Bereid je vragen goed voor zodat je tijdens de open dag goede informatie kan inwinnen. Dat helpt weer bij je studiekeuze!
We hebben een aantal vragen op een rijtje gezet.

VOORBEREIDING OP EEN INTAKE GESPREK MET JE NIEUWE SCHOOL.

In tegenstelling tot bij een “open dag”, bij een intakegesprek weet je wel welke opleiding op welke school je gaat volgen. Want je hebt je al aangemeld voor een opleiding, en nu wordt er eerst een intakegesprek ingepland.

WAT IS EEN INTAKE?
Eigenlijk is het een soort van kennismaking waarbij gekeken wordt of de gekozen opleiding en school wel bij jou passen. Het is een soort van date, dus het moet ook een beetje van twee kanten komen. De school wil wat dingen van jou weten, zoals: wat zijn je interesses, je ambities, hoe kom je over (je energie), vragen over je vooropleiding, en natuurlijk over je studiekeuze.
En aan de andere kant zal de school meer vertellen over wat ze te bieden hebben, wat de opleiding precies inhoudt, werkwijze, begeleiding, stage en toekomst mogelijkheden.
Voor beide partijen is het natuurlijk prettig als er een “goede match” is. Zodat jij  een opleiding gaat doen die ook echt bij je past.

TIPS VOOR EEN GOEDE INDRUK:
Je wilt natuurlijk een positieve indruk na laten bij het intakegesprek. Hieronder nog een aantal tips die je daarbij kunnen helpen.

  • Scholen hebben vaak meerdere locaties, zorg dat je op de juiste locatie arriveert. Check ook alvast hoe je er gaat komen en hoe lang het reizen duurt.
  • Kom op tijd. Is een inkoppertje natuurlijk. Maar je kan beter 10 minuten te vroeg komen en even relaxed wachten tot ze je komen halen, dan dat je gestrest en buiten adem 5 minuten te laat komt.
  • Wat algemene dingetjes: ga gepast gekleed, ben verzorgd, geef iemand een goede hand, kijk iemand in de ogen aan als je er mee praat, laat elkaar uitspreken. En er mag af en toe wel een glimlach komen, dat maakt het gesprek wat losser. Een eerste indruk kan je maar 1 keer maken.
  • Neem alle gevraagde papieren mee. Vragen ze er niet naar, dan kan je ze alsnog proactief meenemen. Bijvoorbeeld: je BO nummer, kopie paspoort / ID, adres gegevens, kopie diploma van je vooropleiding, andere certificaten.
  • Bereid het gesprek voor. Schrijf vragen op die je wilt stellen. Als je goede vragen stelt, dan kom je enthousiast, gemotiveerd en betrokken over. Dus een goede indruk.
    De school zal ook vragen aan jou stellen. Dus bereid alvast een aantal antwoorden voor op de meest voorkomende vragen die je kan verwachten.