INTERVIEW

De stage van Beau 18 jaar

Beau Bruins is een 18-jarige studente uit Doesburg. Momenteel volgt ze de opleiding directiesecretaresse / managementassistente aan het Graafschap College in Doetinchem. Dit is haar laatste jaar. In dit artikel vertelt Beau ons over haar opleiding en haar stage ervaring in Nederland. 

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Omdat het op dat moment de opleiding was die het beste bij mij paste. Als ik keek naar alle eigenschappen die je nodig had, had ik die allemaal.

Wat vind je van de opleiding?

De opleiding zelf is goed. Maar niet voor mij. Ik wil meer de HRM kant op. Ik heb ontdekt bij mijn eerste stage dat ik geen secretaresse wil worden en zo denk ik er nog steeds over. Dit is wel een goede basis.

Wat vind je van de school?

Ik vind de school goed, al kunnen ze soms wel beter zijn in hun communicatie. We horen dingen vaak laat en er is veel niet duidelijk.

Heb je al eerder stage gelopen, zo ja waar?

Ja, bij Airborne museum Hartestein in Oosterbeek, Liander in Arnhem, Actemium in Zevenaar, Beter Horen in Doesburg, Tingsvall & McCarthy in Barcelona en recent bij Randstad TNT inhouseservices in Duiven.

Hoeveel dagen in de week heb je stage gelopen?

Verschillend bij Liander, Airborne museum, Actemium en Randstad 5 dagen in de week en Beter Horen 4 dagen in de week omdat we een terugkomdag op school hadden.

Kreeg je ook opdrachten van school die je tijdens je stage moest maken?

Ja, het maken van een stageverslag, een onderzoek houden over de arbeidsomstandigheden en het maken van een magazine over de HRM-afdeling. Dit was niet allemaal bij een stage maar verdeeld.

Een stageplek vinden, waar let je dan op en wat zijn tips:

Wat waren de verplichtingen wat een stage moest hebben?

Ze moesten een gecertificeerd stage bedrijf zijn voor de opleiding die ik volg. 

Hoe vind je een stage?

School heeft een lijst. Vaak ga ik ook zelf gewoon op zoek naar een bedrijf in de buurt en bel ik even of zij op dat moment opzoek zijn naar een stagiaire. Verder maak ik ook gebruik van mijn eigen netwerk.

Waar let je op als je een stage zoekt?

Of het in de buurt is, of het een gecertificeerd stagebedrijf is voor mijn opleiding, want als dat niet het geval is moet dat nog geregeld worden. Ook is het belangrijk om je goed te voelen bij het bedrijf.

Wat moet je allemaal regelen voor een stageplek?

Je moet natuurlijk eerst met ze bellen, een kennismakingsgesprek voeren en daarna documenten ondertekenen. Je moet een stageovereenkomst ondertekenen, je stagebegeleider moet dit ook doen en je school. Je krijgt een arbeidsovereenkomst van je stagebedrijf die jij moet tekenen. 

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek? (Tips)

Informatie opzoeken van het bedrijf. Een kladblok meenemen met daarop je eigen vragen of als zij belangrijke informatie geven kun je dit opschrijven. Nette kleding aan waar je je goed in voelt. Kijk op internet naar welke vragen je kunt verwachten bij een sollicitatiegesprek. Extra tip: wees niet bang om te bellen. Je weet nooit of ze wel of niet opzoek zijn. Gewoon doen!

Stage lopen

Wat zijn je werkzaamheden op stage?

Dat verschilt. Bij mijn recente stage moest ik de telefoon opnemen, nieuwsbrieven maken, aan de slag met het maken van een boekje, mensen ontvangen voor een sollicitatiegesprek, mensen ontvangen die hun spullen kwamen ophalen omdat ze bij TNT kwamen werken, ook mensen helpen die juist hun spullen in kwamen leveren omdat ze stopten bij TNT, referenties nabellen en nog veel meer.

Hoe vond je je stage?

Heel erg leuk. Ik had leuke collega’s bij wie ik ook echt het gevoel had dat ze me iets wilden leren.

Kreeg je stagevergoeding?

Ja 

Wat heb je er allemaal van geleerd?

Heel veel. Ik heb geleerd om te gaan met de digitale middelen waar Randstad mee werkt, ik heb geleerd hoe ik op de juiste manier referenties moest opvragen en ik ben erachter gekomen dat ik erg goed ben in het maken van bijvoorbeeld een nieuwsbrief. 

Ben je door stage erachter gekomen of je opleiding echt bij je past?

Nee, dit wist ik al. Maar ik ben er wel achtergelopen door deze stage dat ik graag een HRM-opleiding wil gaan volgen.

Hoe was het samenwerken met collega’s?

Heel leuk. Ik werkte in een team van 5 mensen dus ik had genoeg mensen om mij heen die mij konden helpen. Soms hielp ik hen ook. Ik kon ook goed met ze lachen.

Wat kan voor de volgende keer voor jou beter?

Ik had liever langer stagegelopen bij dit bedrijf, omdat mijn stage in Barcelona zo rot was. Maar ja dat kun je niet ver van tevoren aan zien komen.

Zijn er dingen dat je dacht dat anders was op stage?

Nee, ik kreeg een vrij duidelijk beeld van hoe het zou zijn en het was niet anders dan ik dacht.

Heb je nog verdere tips die je graag zou willen delen?

Ja, als je vindt dat het niet goed gaat tussen jou en je stagebegeleider of je vind je taken niet leuk of juist wel, bespreek dit dan met je stagebegeleider. Communicatie is erg belangrijk en als je het niet zegt kan hij of zij je niet helpen.

De stage van Beau 18 jaar

Studie: Directiesecretaresse
School: Graafschap College in Doetinchem