INTERVIEW

Patrick ging van het MBO naar HBO

Welke opleiding heb je gevolgd op het mbo en wat hield het in? (+school/locatie)
In 2014 ben ik begonnen aan mij mbo-niveau 4 aan het ROC van Hengelo. Daar volgde ik de studie Marketing & Communicatie. Tijdens deze studie leer je o.a. hoe je producten en diensten onder de aandacht brengt via verscheidene communicatiemiddelen. Daarnaast werk je aan verschillende marketing- en communicatieplannen waar je, je creatieve geest op los kan laten.

Wat vond je van de opleiding?
Op het mbo sprak deze opleiding mij het meeste aan, omdat het breed en commercieel georiënteerd is. Tijdens de opleiding komen veel verschillende inzichten en technieken aan bod om je product of dienst op de markt of juist onder de aandacht te brengen. Daarnaast vond ik de opgedane kennis relevant en biedt het een goede doorstroom naar het hbo.

Welke studie volg je nu op het hbo? Waarom en op welke school/locatie?
In 2017 begon ik aan de studie Sportmarketing, een studieroute binnen de opleiding Commerciële Economie, aan Saxion Hogeschool te Deventer. Dit was voor mij een logische keuze vanwege mijn passie voor sport, de aansluiting met mijn mbo-studie en de toekomstmogelijkheden. Het eerste jaar heeft namelijk enige overlap met de mbo-studie Marketing & Communicatie. Daarnaast vond ik onderwerpen als: sportmarketing, sponsoring en sportmanagement erg interessant, omdat ik graag zou willen werken in een sportieve omgeving.

Hoe ervaar je de studie momenteel en wat vind je ervan?
Het is een brede studie waar je vanuit verschillende invalshoeken naar sportmarketing kijkt. Hierin staat marketing natuurlijk centraal en ga je aan de slag met thema’s als sportmanagement, -sponsoring en -economie. De meeste kennis die je opdoet, zet je ook gelijk om tot actie tijdens projecten die allen een link met de sportbranche hebben. Het organiseren van een sportevenement was voor mij een van de hoogtepunten. Dat allemaal maakt het een interessante, uitdagende en tevens sportieve opleiding.

Hoe verlopen de lessen op school? Wat kun je verwachten?
In het begin heb je met veel hoorcolleges te maken, gevolgd door wat instructiecolleges en uiteraard een projectdag. Gedurende de studie zal het aantal hoorcolleges wat afnemen en zal je vaker werken aan individuele of groepsprojecten/-opdrachten. Tijdens hoorcolleges is het voornamelijk luisteren en aantekeningen maken, de instructiecolleges zijn er om opdrachten uit te voeren en de leerstof te behandelen.

Wat zijn cultuur verschillen tussen MBO / HBO?
Uiteraard speelt leeftijd een grote rol, maar verder is het vrij afhankelijk van je eigen persoonlijkheid. Of het nu gaat om motivatie, aanwezigheid, zelfstandigheid of skills, dat is bij elk persoon verschillend.

Hoe heb je de overgang van mbo naar hbo ervaren?
Persoonlijk had ik wat moeite om op het niveau te komen, omdat het tempo op het hbo hoger ligt dan op het mbo. Daarnaast wordt er meer van je verwacht op het tentamen als het gaat om het beantwoorden van de vraag. Hierin is vooral de beredenering belangrijk om bijvoorbeeld een conclusie te geven. Nadat ik gewend was geraakt aan het tempo en beter begon te worden in het beargumenteren, werd het veel makkelijker.

Wat is het grootste verschil tussen het mbo en het hbo?
Voornamelijk het tempo en de hoeveelheid studie voor een tentamen maken het grootste verschil tussen het mbo en hbo. In plaats van een paar hoofdstukken ga je richting een heel boek of een tientallen pagina lange samenvatting. Ook het tempo ligt wat hoger, omdat je zelf meer moet voorbereiden, uitwerken en leren om up-to-date te blijven en het tentamen te halen.

Hoe heb je de opleiding (mbo) en de studie (hbo) kunnen financieren?
Studiefinanciering heeft mij zeker geholpen om mijn mbo en hbo te kunnen financieren. Daarnaast heb ik gedurende al deze schooljaren gewerkt om een leuk extraatje te hebben.

Heb je tips hoe je het beste kunt financieren als student?
Zorg dat je een baan vindt, waar je goed verdient en uiteraard plezier maakt. Zoek niet naar dat standaard bijbaantje, maar schakel je omgeving of je creatieve cv in om een baantje te vinden dat echt loont.

Wat wil je doen na deze studie? Denk aan doorstuderen, werken, reizen, etc.
Het liefst zou ik wat werkervaring willen opbouwen in Nederland en vervolgens naar het buitenland willen verhuizen. Het spreekt mij heel erg aan om te werken in een internationale omgeving op buitenlandse grond. Dit komt voort uit mijn buitenlandse stages, hiervan heb ik veel geleerd op zowel professioneel als persoonlijk vlak. Uiteraard zie ik mijzelf een carrière maken in de marketing of sales.

Wat waren de voordelen en nadelen van het MBO uit jouw ervaring?
Het voordeel is dat het goed aansluit op voortgezet onderwijs en je hierdoor makkelijk een weg vindt op het mbo. In mijn geval vond ik het min of meer hetzelfde qua onderwijs en medestudenten. Het nadeel vond ik dat de kwaliteit van lesgeven erg verschillend was onder de leraren, dat resulteerde bij mij in een mindere motivatie om actief deel te nemen aan de lessen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van het HBO uit jouw ervaring?
Het nadeel van het hbo is dat het tempo soms erg hoog ligt en je daardoor veel druk ervaart om te presteren. Het voordeel is dat je veel vrijheid hebt en min of meer flexibeler bent in het maken van je eigen planning qua tentamens en aanwezigheid.

Wat kan er beter op het MBO?
De manier van lesgeven lijkt mij zeker een aandachtspunt wat verbeterd kan worden. In mijn geval was er een vrij klassieke manier van lesgeven, wat de stof zeker niet interessanter maakt. Persoonlijk zou ik graag wat meer interactie willen zien met bijvoorbeeld gastsprekers, power points en minder voorlezen uit een boek.

Wat kan er beter op het HBO?
Op het hbo zou ik graag een verbetering willen zien op het gebied van persoonlijke hulp, omdat er op maatschappelijk vlak weinig aandacht wordt besteed richting studenten. Vaak draait enkel om het behalen van de studie, maar daarentegen wordt er vaak niet gekeken naar persoonlijke situaties. Dat maakt het voor sommige studenten vaak moeilijk en hoogdrempelig om aan een hbo studie te beginnen of te behalen.

Patrick 24 jaar

MBO: ROC van Hengelo
HBO: Saxion Hogeschool te Deventer