INTERVIEW

Renee deed zowel MBO, AD als HBO.

Welke opleiding heb je gevolgd op het mbo en wat hield het in? (+school/locatie)

Op het MBO heb ik de studie International business and Fashion gevolgd. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik mode destijds erg leuk vond en graag een Engelstalige studie wilde volgen. De studie ging voornamelijk over het zakelijke proces van mode, niet het ontwerpen van kleding. Ik leerde over inkoop, verkoop, stoffenkennis, productie en ontwerpers. Ik vond het een hele leuke opleiding en erg uitdagend omdat het in het Engels was. Ook zat ik met internationale mensen in de klas, waardoor ik ook meer leerde over verschillende culturen en de manier van samenwerken.

Wat vond je van de MBO opleiding?

Ik had een klas vol met meiden, wat natuurlijk erg gezellig kan zijn, maar soms ook vreselijk kan zijn. Ondanks de roddels en ruzies was het een hele leuke groep. Ik denk dat deze ervaring mijn jaren leuk hebben gemaakt in combinatie met de inhoud van de opleiding.

 Welke HBO studie heb je gedaan? Waarom en op welke school/locatie?

Nadat ik was afgestudeerd op het MBO, wilde ik verder met business, maar niet gericht op mode. Ik koos voor de studie International business and management. Ik heb deze studie een jaar gevolgd, alleen kwam ik erachter dat de studie niet bij mij paste. Ik vond destijds het Engels niveau erg hoog en ik vond de vakken erg breed. De studie is opgedeeld in zoveel verschillende vakken, zoals logistics, economics, law en marketing. Ik merkte tijdens mijn studie dat ik marketing erg leuk vond, maar de rest van de vakken niet. Daarom heb ik gekozen het jaar wel af te maken, maar erna een andere opleiding te zoeken wat beter aansloot bij mijn interesses.

Ik koos voor een AD-opleiding op de Hogeschool Rotterdam. Dit is een opleiding van 2 jaar, na twee jaar kan je ervoor kiezen om nog door te stromen na het 3e jaar van een bachelor en dan deze twee jaar af te maken. Mijn AD-opleiding was Crossmediale communicatie, een hele leuke studie, althans dat vond ik. Ik heb er veel geleerd, vond de stof interessant en er hing een leuke sfeer in de klas. Het was vooral werken in groepen om zo met elkaar tot een eindproduct te komen. Het fijne van deze opleiding was dat 2 jaar erg snel gaat en dat je er zelf voor kan kiezen om nog verder te gaan. Veel klasgenoten begonnen met werken en enkelen gingen door naar de studie communicatie op Hogeschool Rotterdam. De laatste twee jaar vlogen voorbij. Ik heb uiteindelijk maar een half jaar ‘echt’ les gehad.  Ik begon met stage, na stage begon een half jaar les, toen mijn minor en daarna begon ik al met afstuderen.

Wat vond je van de HBO studie?

Ik vond de studie communicatie erg leuk. Je leert er veel dingen die je ook in je dagelijks leven kan toepassen, communiceren doen we natuurlijk heel de dag door. Ik zelf heb nooit veel moeite gehad met leren, maar ik was gewoon altijd erg lui. De studie was niet moeilijk, maar soms wel echt even hard stampen en er wordt natuurlijk heel erg streng op je Nederlands gelet. Ik moet eerlijk toegeven dat Nederlands niet mijn sterkste vak is, wellicht dat daardoor mijn voorkeur uitging naar Engelstalige opleidingen.

Hoe verliepen de lessen op school? Wat kun je verwachten?

Deze verliepen goed en waren erg gestructureerd. Weinig lesuitval en er wordt veel van je verwacht. Deadlines moeten behaald worden en een actieve leerhouding is zeker belangrijk.

Wat zijn cultuurverschillen tussen MBO / HBO?

Groot verschil tussen MBO en HBO. Ik vind dat er op het HBO veel gestructureerder wordt gewerkt. MBO was veel lesuitval, wat natuurlijk een feestje was als dit gebeurde, maar achteraf wel erg zonde.
Op het HBO vind ik de sfeer ook veel volwassener en is er meer respect voor docenten, dit miste ik erg bij het MBO. Leerlingen die het HBO doen hebben (over het algemeen) denk ik ook een andere instelling. Waar ik bij het MBO overal makkelijk mee weg kwam, gebeurde niet meer bij het HBO.

Hoe heb je de overgang van mbo naar hbo ervaren?

Groter dan ik had verwacht. Bij het MBO heb ik nooit echt geleerd, ik was hier vrij laks in. Wel leverde ik alles op tijd in en was ik bekend met de begrippen. Ik wilde nooit dom overkomen, dus de

basis wist ik altijd wel.  Ik was vooral bezig met uitgaan en leuke dingen doen. Toen ik naar het HBO ging veranderde dit snel. Ik merkte dat ik wel meer moest gaan lezen om informatie te winnen. Ook werd er een zelfstandige en actieve houding verwacht. Dit was voor mij ook een struikelpunt, het niveau Engels was zo anders op het MBO. Ik werd hier nooit echt gecorrigeerd op mijn Engels en nu werd ik dat wel. Fouten die ik misschien dagelijks maakte op het MBO, waarvan ik dacht dat deze goed waren, werden nu ineens fout gerekend.
Ik heb de eerste paar maanden wel even moeten bikkelen om op niveau te komen, maar dit vraagt wel zelf initiatief, niemand anders gaat het voor je doen. 

Wat is het grootste verschil tussen het mbo en het hbo?

De instelling van studenten en de sfeer op school.

Hoe heb je de opleiding (mbo) en de studie (hbo) kunnen financieren?

Bijbaantje, geleend en met hulp van mijn ouders


Heb je tips hoe je het beste kunt financieren als student?

Leen alleen als dit echt noodzakelijk is. Ik heb veel geleend om mijn feestvakanties te kunnen betalen, uit te gaan en om kleding te kopen.
Nu ik moet beginnen afbetalen is dit toch wel een aardig bedrag en denk ik dit was niet nodig geweest. Maar het is natuurlijk heel aantrekkelijk om nu geld te lenen en pas later terug te betalen, zorg voor later. Maar geloof mij, later gaat ooit komen en dan heb je er spijt van. Tenzij je het natuurlijk echt aan school uitgeeft, dan is het een ander verhaal!

Wat heb je gedaan na je studie en wat doe je nu?

Afgelopen juli ben ik afgestudeerd. Ik wilde altijd al graag naar NY om er werkervaring op te doen en nog even te kunnen genieten voordat ik begin met een echte job in Nederland.
Ik ben in September naar New York gevlogen en ben begonnen met een traineeship in Manhattan. Hier werkte ik 5 dagen per week op een marketing en communicatie afdeling. Het was een geweldige ervaring. Zowel voor mijn zelfontwikkeling als op het gebied van kennis. Het idee was om hier een jaar te blijven en misschien voor een extra jaar te verlengen. Helaas moest ik door de huidige omstandigeden eerder naar huis komen.

Renee 25 jaar

MBO: Zadkine, Fashion
HBO: Hogeschool Rotterdam, Communicatie