INTERVIEW

Saskia studeerde zowel aan het MBO als het HBO

Welke opleiding heb je gevolgd op het mbo en wat hield het in?

Opleiding: Maatschappelijke zorg specifieke doelgroepen niveau 4 aan het ROC van Twente.

Wat vond je van de opleiding?

Ik vond de opleiding op zich prima doordat er veel stages inzaten. Verder had ik niet veel uitdagingen tijdens mijn opleiding. Ik weet nog wel dat ik niet graag naar school ging om lessen te volgen. Ik zag de meerwaarde er niet zo van in.

Welke studie volg je nu op het hbo? Waarom en op welke school/locatie?

Momenteel zit ik in het vierde en laatste jaar van de bacheloropleiding Social Work, aan het Saxion in Enschede. Doordat ik behulpzaam en betrokken ben naar mensen past deze opleiding goed bij mij. Ik heb daarom voor deze opleiding gekozen. Ik wil graag mijn steentje bijdragen in de samenleving en mede door deze opleiding kan ik dat straks iedere dag doen tijdens mijn werk.

Hoe ervaar je de studie momenteel en wat vind je ervan?

Ik ga graag naar school. Ik heb het gevoel dat ik goed voorbereid word voor het beroepenveld waar ik graag in wil gaan werken. Ik vind echt niet alle vakken leuk, maar ik begrijp de meerwaarde van de vakken waardoor ik gemotiveerd blijf.

Hoe verlopen de lessen op school? Wat kun je verwachten?

Er zijn binnen deze opleiding drie soorten lessen. Hoorcolleges: hier zit je met soms wel meer dan 100 studenten tegelijk te luisteren naar theorie door een docent uitgelegd. Werkcolleges: dan worden er twee klassen samengevoegd en wordt er een les uitgelegd. Vaak werk je in groepjes samen aan een opdracht. Dan zijn er nog lessen waarbij er alleen lesgegeven wordt aan de klas; hierbij gaat het vaak om vakken waar je individueel aan werkt.

Wat zijn cultuur verschillen tussen MBO / HBO?

Ikzelf ervaar meer motivatie op het HBO. Ik was natuurlijk nog best jong toen ik op het MBO zat. Ik voelde dat toen meer als ‘moeten’, terwijl ik nu heel gemotiveerd naar het HBO ga omdat ik graag een goede toekomst voor mijzelf wil. Daarnaast wordt er een bepaalde zelfstandigheid van studenten verwacht. Heb je het moeilijk of heb je een vraag? Dan moet je zelf bedenken hoe je dat oplost. Een docent komt je niet helpen als jij niets aangeeft.

Hoe heb je de overgang van MBO naar HBO ervaren?

In het begin vond ik het super spannend. Ik twijfelde heel erg of ik het niveauverschil wel aan zou kunnen. Alles kwam op mij af en ik vond het best ingewikkeld om overzicht te krijgen. Ik gaf mezelf wat tijd en binnen een half jaar had ik nergens meer last van.

Wat is het grootste verschil tussen het MBO en het HBO?

Diepgang en niveauverschil. Dit kan ik goed beoordelen omdat ik dezelfde opleiding doe, maar dan van MBO naar HBO. Ik miste diepgang in de vakken en de meerwaarde. Wat ik op het MBO in één middag in elkaar zette, heb ik, om het HBO niveau te halen, echt wel een aantal weken werken nodig. Ik moet mij veel meer verdiepen. Materiaal dat ik aanlever in de praktijk is echt bruikbaar voor organisaties.

Hoe heb je de opleiding (MBO) en de studie (HBO) kunnen financieren?

Doordat ik het MBO heb afgerond kan ik met dat diploma bij verschillende zorgbedrijven aan het werk. Ik woon thuis dus ik kan al het geld dat ik verdien sparen. Door in de zomervakanties hard te werken verdien ik genoeg om mijn studie te betalen. Ik doe dus gelijk werkervaring op in dezelfde sector.

Heb je tips hoe je het beste kunt financieren als student?

Zorg dat je spaargeld hebt, maar het belangrijkste is dat je een goede balans houdt in studeren, vrije tijd en werk. Maak prioriteiten en zorg dat je altijd geld over houdt aan het einde van de maand.

Wat wil je doen na deze studie? Denk aan doorstuderen, werken, reizen, etc.

Graag wil ik reizen en werken. Ik heb het gevoel dat ik nog niet klaar ben om in Nederland aan het werk te gaan. Ik wil graag nog verschillende plekken op de wereld zien. Doordat ik voor mijn Minor naar Suriname kon, heb ik al wat ervaring in het buitenland opgedaan.

Wat waren de voordelen en nadelen van het MBO uit jouw ervaring?

Voordelen waren dat ik vrijwel alleen maar praktijkervaring op deed. Een dag in de week had ik school. Het leven erom heen was gemakkelijk te combineren. Nadeel vond ik van het MBO dat het nogal simpel was, doordat ik diepgang miste. Daarnaast vond ik soms dat docenten niet echt naar mijn kwaliteiten keken. Ik ben nooit gestimuleerd om door te gaan voor het HBO of dat ik mij als een meerwaarde voelde voor het werkveld.

Wat zijn de voordelen en nadelen van het HBO uit jouw ervaring?

Voordelen zijn dat ik nu wel diepgang ervaar in de stof die ik krijg toegereikt. Er worden veel mogelijkheden aangeboden. Ik ben dus naar het buitenland gegaan en heb daar een geweldige ervaring opgedaan. Nadelen zijn dat je goed prioriteiten moet stellen in wat belangrijk is. Ik kan niet meer gemakkelijk mijn dagelijkse bezigheden combineren; er wordt nu wel een planning verwacht.

Wat kan er beter op het MBO?

Ik vind het lastig om aan te geven wat er beter zou moeten. Ik miste heel erg de diepgang en zag vaak de meerwaarde van de vakken niet. Ik denk dat het allemaal iets professioneler mag. Een klein beetje dezelfde eisen zoals het HBO.

Wat kan er beter op het HBO?

Soms vind ik dat de opleiding een betere verdeling mag maken. Je krijgt stof per week dat toegevoegd moet worden in toetsen, maar soms hebben we vijf toetsen in een week. Terwijl dit ook over drie weken zou kunnen worden verdeeld. Dit geeft veel werkdruk en stress. Verder ben ik erg tevreden op het HBO.

Saskia 25 jaar

MBO: ROC van Twente
HBO: Saxion in Enschede